Żywienie zwierząt hodowlanych
Niniejszy artykuł koncentruje się na korzyściach płynących z zastosowania suszonych ziaren z solublesem w dietach dla drobiu.
DDGS (Distillers Dried Grain with Solubles) jest produktem ubocznym procesu produkcji etanolu. Składa się ono głównie z kukurydzy i jest wysokobiałkowym, niskotłuszczowym źródłem paszy stosowanym w dietach zwierząt hodowlanych.
Wartość odżywcza DDGS jest podobna do kukurydzy i może być stosowany zamiennie z kukurydzą w diecie.
To sprawia, że jest to doskonałe źródło paszy dla producentów bydła, którzy chcą żywić swoje bydło mniej kosztownie, a jednocześnie utrzymać lub poprawić jego wydajność. Takie działania są niezwykle ważne.
Testy przeprowadzone na tej paszy wykazały, że zawiera on poniżej 1% popiołu nierozpuszczalnego w kwasie oraz około 35% białka surowego. Zawiera również pewną ilość tłuszczu, włókna, witamin i minerałów. Zawartość energii w DDGS jest o ok. 17% wyższa niż w kukurydzy, a ponadto zawiera on o ok. 18% więcej fosforu, 25% więcej siarki, 42% więcej magnezu, 26% więcej wapnia i 50% więcej potasu.
Bydło karmione tym jedzeniem dobrze zareagowało pod względem przyrostów i wydajności. Może nastąpić wzrost masy urodzeniowej, jak również poprawa płodności krów w okresie rozrodu.
Wielu hodowców bydła zauważyło, że stosowanie tego taniego i obfitego źródła paszy pozwala im zaoszczędzić pieniądze. Często jest ona nawet tańsza niż kukurydza, ponieważ producenci bydła mogą sprzedawać niewykorzystane pasze.
Jedną z najważniejszych kwestii w żywieniu zwierząt gospodarskich jest zrozumienie i umiejętność stosowania zasad bilansu składników pokarmowych.
Podejście do receptury paszy oparte na równowadze składników pokarmowych wymaga dokładnej znajomości wymagań pokarmowych żywionych zwierząt, znajomości składu i strawności wszystkich składników stosowanych w recepturze paszy oraz znajomości ogólnych zasad dotyczących ograniczonej przyswajalności składników pokarmowych w żywieniu przeżuwaczy. Ograniczone przyswajalne składniki pokarmowe to przede wszystkim energia i białko.
Dostosowane dawki białkowe są często realizowane poprzez dodawanie tanich, wysokobiałkowych składników, takich jak glutenowa mączka kukurydziana lub mączka sojowa do droższych składników, takich jak kukurydza, pszenica lub mączka sojowa. Praktyka ta może obniżyć koszty paszy przy jednoczesnym utrzymaniu wydajności i poprawie zdrowia zwierząt. Należy zwrócić uwagę na zbilansowanie aminokwasów przy stosowaniu glutenowej śruty kukurydzianej w dawkach pokarmowych zawierających wyższe poziomy (15%) kukurydzy, pszenicy lub śruty sojowej. Aminokwasy skorygowane na podstawie procentowej z lizyną mogą być przybliżone tym występującym w innym rodzaju pożywienia.
Ten rodzaj jedzenia to w zasadzie suszone ziarno destylacyjne z rozpuszczalnikami produkowane w zakładach produkcji etanolu w mokrym młynie. Jest on doskonałym oraz niedrogim źródłem energii. Jego stosowanie staje się coraz bardziej popularne.
Najnowsze komentarze