Rodzaje i właściwości owoców

pasja1000 / Pixabay

Nie ulega to najmniejszym wątpliwościom, że owoce zdrowie wspierają niezwykle skutecznie. Owoce mają ogromne znaczenie w żywieniu człowieka, bowiem dostarczają mu zarówno cennych witamin, jak i składników mineralnych, błonnika czy antyoksydantów. Owoce można podzielić na kilka grup. Jedną z nich są owoce jadalne ze strefy umiarkowanej, takie jak brzoskwinie, czereśnie, gruszki, jabłka, morele, śliwki czy wiśnie. Kolejna grupa super zdrowych owoców, to owoce jadalne ze strefy podzwrotnikowej. Są to owoce takie jak cytryny, grejpfruty, pomarańcze, mandarynki, mango, banany oraz ananasy. Kolejna grupa to krzewy owocowe.

 

Za te zdecydowanie najzdrowsze uznawane są krzewy agrestu, maliny, porzeczki oraz winogrona. Wszystkie owoce dzieli się również na byliny. Tu najbardziej wartościowe są truskawki i poziomki. Alternatywą dla owoców świeżych są owoce suszone. Jednakże latem, gdy dostęp do świeżych sezonowych owoców, najlepiej ze sprawdzonego źródła, tak abyśmy mieli pewność, że spożywane owoce są pełnowartościowe, pozbawione szkodliwych substancji chemicznych, nie rzadko niestety stosowanych do przedłużenia świeżości owoców i warzyw.

Możesz również polubić…